Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Δ΄ Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Δήμου Κοζάνης με θέμα «Από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη στη Δυτική Μακεδονία, 1922 – 2022», που πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο 24 – 25 Σεπτεμβρίου 2022.
Σημειώνεται, ότι το συνέδριο υλοποιήθηκε σε συνεργασία την Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών και τον Σύλλογο Μικρασιατών Π.Ε. Κοζάνης.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών καταξιωμένοι ομιλητές πραγματοποίησαν ομιλίες και συζήτησαν με θέματα όπως:
- Παιδεία, αθλητισμός, γλώσσα και συγκοινωνιακό δίκτυο στη Μικρά Ασία.
- Οργάνωση, Παιδεία, Διωγμοί των Ελλήνων του Πόντου και συλλογική ποντιακή μνήμη.
- Σχέσεις γηγενών και προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία.
- Προσφυγική αποκατάσταση στη Δυτική Μακεδονία και η ζώσα προσφυγική πολιτισμική κληρονομιά.
- Οι μουσουλμάνοι ανταλλάξιμοι της Κοζάνης.
- Η στάση του Τύπου στη Μικρασιατική Εκστρατεία και στο προσφυγικό ζήτημα.
- Τα αίτια της ήττας, πρόσφυγες στη Σοβιετική Ένωση και ζητήματα περίθαλψης προσφύγων.
Ο Δήμος Κοζάνης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στους σύνεδρους για τη συμμετοχή τους, καθώς και στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για τη συνδρομή τους.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής: Γιάννης Γκλαβίνα, Διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας Α.Π.Θ., Αρχειονόμο Κεντρικής Υπηρεσίας ΓΑΚ, Πρόεδρο, Βασιλική Διάφα – Καμπουρίδου, Διδάκτορα Ιστορίας του Δικαίου Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., πρόεδρο Ε.ΔΥΜ.ΜΕ., Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, Καθηγήτρια Νέας ελληνικής Ιστορίας και Ιστορίας της Εκπαίδευσης Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ΣπυρίδωναΠλουμίδη, Αναπληρωτή καθηγητή Τμήματος Ιστορίας ΕΚΠΑ.
Επίσης, θερμά ευχαριστώ απευθύνονται στην Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών και την πρόεδρο Βασιλική Διάφα, καθώς και στον Σύλλογο Μικρασιατών Π.Ε. Κοζάνης και την πρόεδρο Φωτεινή Καμίτα-Κτενίδου για την αγαστή συνεργασία.
Επισημαίνεται, ότι με το πέρας του συνεδρίου αναμένεται η έκδοση των πρακτικών, ενώ δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης των εργασιών του συνεδρίου σε μαγνητοσκόπηση, μέσω του καναλιού του Δήμου Κοζάνης στο YouTube.