Ειδήσεις

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο κύκλος επαφών του Προεδρείου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με αυτά των όμορων Περιφερειών


Στο πλαίσιο του κύκλου επαφών του προεδρείου του ΤΕΕ/ΤΔΜ  με αυτά των όμορων περιφερειών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευρά του ΤΕΕ/ΤΔΜ οι: Νίκος Συλλίρης  (Πρόεδρος), η Λίνα Μπάκαβου (Αντιπρόεδρος) και η Ρούλα Βαρσάμη (μέλος ΔΕ), ενώ ΤΕΕ/ΤΚΜ εκπροσωπήθηκε από τους: Τσακούμης Γεώργιος (Πρόεδρος) και Κουβουκλιώτης Φώτης (Γεν. Γραμματέας)

Κατ’ αρχάς έγινε ανταλλαγή απόψεων επί οργανωτικών και θεσμικών θεμάτων και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα  διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Στη συνέχεια, επί της ουσίας, υπήρξε σύγκλιση στον τρόπο προσέγγισης της υφιστάμενης κατάστασης (ανθρώπινο κεφάλαιο, επιστημονική γνώση, οικονομικοί πόροι, υποδομές, ενέργεια, περιβάλλον, κλίμα, ανάπτυξη) και συναίνεση για  το τι μέλλει γενέσθαι, ως εξής:

  1. Η περίοδος που διανύουµε χαρακτηρίζεται ως µια εποχή µεγάλων αναπτυξιακών προκλήσεων και δυνατοτήτων.
  2. Οι επαφές με θεσμικούς παράγοντες και φορείς που στοχεύουν στην καταγραφή αναπτυξιακών προβληματισμών και κοινών κατευθύνσεων δράσης, προς όφελος της περιφερειακής οικονομίας, συνιστούν πρωτοβουλίες ζωτικής σημασίας.
  3. Δε νοείται στις μέρες μας βιώσιμη εθνική ανάπτυξη, χωρίς περιφερειακή ανάπτυξη. Η Μακεδονία και ειδικά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει ξεχωριστή εθνική σημασία και επενδυτική προοπτική.
  4. Η οργάνωση του φλέγοντος ζητήματος της Δίκαιης Μετάβασης , όχι μόνο είναι μια σύνθετη και συμμετοχική διαδικασία, αλλά θα έπρεπε να είχε δρομολογηθεί προ πολλού (από τότε που είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
  5. Αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, προκειµένου η Δυτικής Μακεδονία να παραμείνει και να μετεξελιχθεί σε ενεργειακό κόµβο (επένδυση υδρογόνου, εκµετάλλευση των υδρογονανθράκων, διακρατικά και ευρωπαϊκά έργα µεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κλπ.).
  6. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών (καθαρές μορφές ενέργειας, πράσινες και μπλε επενδύσεις, κυκλική οικονομία, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, πρόληψης και διαχείριση των κινδύνων, ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων των Περιφερειακών Προγραμμάτων), συνδέεται άρρηκτα με την προσαρμογή στα νέα αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα, συνακόλουθα με την ανάγκη καλλιέργειας αξιών  σε καινοτόμους κλάδους και τομείς.
  7. Υιοθέτηση και εφαρμογή διαπεριφερειακών περιφερειακών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, (ως µιας παραμέτρου που καθορίζει το µοντέλο ανάπτυξης των επόµενων χρόνων), των σιδηροδρομικών συνδέσεων, των οδικών μεταφορών, logistics κλπ. με γνώμονα ότι η περιφέρειά μας, μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.
  8. Δημιουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας για κάθε έργο υποδομής , στα πρότυπα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Το ένα σκέλος είναι εκτέλεση των έργων και το άλλο εξίσου σημαντικό είναι η συντήρηση των δημόσιων υποδομών.

 

Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η προώθηση ενός εμπνευσμένου στρατηγικού σχεδιασμού του οικονομικού μετασχηματισμού της Περιφέρειας με δομή, οργάνωση, σοβαρότητα, αρτιότητα, διαφάνεια.

Ως εκ τούτου και για την επίτευξη  αυτού του μακρόπνοου στόχου, επιβάλλεται η  διοργάνωση ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ  κατάρτισης μακρόπνοου Σχεδίου των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε βάθος 10ετίας τουλάχιστον, ώστε να αποτελέσει τη βάση της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, στη σωστή κατεύθυνση και «εντός χρόνου».

 

Προηγούμενο άρθρο Μιχάλης Παπαδόπουλος: Τα δεδομένα υψηλής ποιότητας αποτελούν αναγκαίο εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
Επόμενο άρθρο Challenge 100 Sustainable Cities: Στην 7η θέση η Κοζάνη