Ειδήσεις

Στο Δήμο Εορδαίας οι εταίροι του ευρωπαϊκού προγράμματος SITRANS για τη Δίκαιη Μετάβαση


Στην Πτολεμαΐδα, και συγκεκριμένα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη η δεύτερη συνεδρίαση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος “SITRANS”, που έχει στόχο τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Δίκαιης Μετάβασης, στο πλαίσιο της απεξάρτησης της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη.

Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερις περιοχές: η περιοχή Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας, Σιλεσίας (Κρακοβία) της Πολωνίας, η Σαρδηνία από την Ιταλία και από τη Δυτική Μακεδονία το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Διασυνοριακής Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το έργο αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE και έχει ορίζοντα 30 μήνες. Σκοπό έχει τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου Δίκαιης Μετάβασης, την μελέτη συστημάτων διακυβέρνησης- σε επιστημονικό επίπεδο- τα οποία έχουν να κάνουν με την αποτελεσματική διοίκηση της μετάβασης, την ανταλλαγή εμπειριών από την κάθε περιοχή και την εξέταση προτάσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση έργων για τη Δίκαιη Μετάβαση.

Τους εταίρους του προγράμματος “SITRANS” καλωσόρισαν εκ μέρους του Δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά οι ειδικοί σύμβουλοί Χρήστος Ιωάννου και Πέπη Διρχαλίδου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Εορδαίας Σάββας Παπάζογλου και η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ΚΟΙΠΠΑΠ Αναστασία Πράπα η οποία επιτέλεσε και ρόλο μεταφραστή.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Εορδαίας χαρακτήρισαν επιτακτική τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Δίκαιης Μετάβασης για την περιοχή μας, προκειμένου να βελτιωθεί η διαδικασία της μετάβασης, καθώς όπως ανέφεραν, μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζουμε τους βασικούς άξονες του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της Κυβέρνησης, παρά μόνο τις συνέπειές του.

Τέλος έγινε ειδική αναφορά στην απώλεια περίπου 20.000 θέσεων εργασίας, στη συρρίκνωση του πληθυσμού, στα ανενεργά ανοιχτά ορυχεία που δεν έχουν αποκατασταθεί και απειλούν την περιοχή με το μικροκλίμα της, στην ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων. Επίσης, στα φαραωνικά φωτοβολταϊκά πάρκα που σχεδιάζονται στις αποκατεστημένες εκτάσεις, αλλά και στην άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ, λόγω απουσίας ενός χωροταξικού σχεδίου για τη ρύθμιση των χρήσεων γης.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκστρατεία ενημέρωσης του Δήμου Κοζάνης για τη βία κατά των γυναικών με αυτοκόλλητα σε καταστήματα
Επόμενο άρθρο Ο Διατροφικός Πλούτος της Δυτικής Μακεδονίας στην Αμερική