Ειδήσεις

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κοντά στον πολίτη, δίνει χρήσιμες συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας


Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Δήμος Μετσόβου συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα STEP-IN για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Horizon 2020» της ΕΕ.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο, μεταξύ άλλων, αναπτύσσει μια καινοτόμο σφαιρική μεθοδολογία για την αποτελεσματική ανάλυση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, παρέχει συμβουλές για διαθέσιμα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε ό,τι αφορά στη θερμική άνεση, την εξοικονόμηση ενεργειακών εξόδων κτλ.

Ακολουθεί φυλλάδιο που περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου STEP-IN.

Είναι διαθέσιμο για όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

• μέτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη θωράκιση των κατοικιών,

• τρόπους μείωσης του κόστους θέρμανσης,

• απλές συμβουλές που απαιτούν αποκλειστικά και μόνο αλλαγή κάποιων κακών συνηθειών χωρίς να επηρεάζουν τις συνθήκες άνεσης,

• επιδοτούμενες δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα περιεχόμενα του φυλλαδίου που μπορούν να σας βοηθήσουν:

• να μειώσετε την κατανάλωση θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας,

• να εξοικονομήσετε χρήματα,

• να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας και

• να προστατεύσετε το περιβάλλον!

Έξυπνες ενεργειακές συμβουλές στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος STEP-IN

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Δήμος Μετσόβου και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα STEP-IN, αντικείμενο του οποίου είναι η ανάπτυξη μιας καινοτόμου μεθοδολογίας για την ανάλυση και αντιμετώπιση του προβλήματος των υψηλών ενεργειακών δαπανών ευάλωτων και μη νοικοκυριών.

Το Πρόγραμμα STEP-IN έχει εντοπίσει τρεις ιδιαίτερες τοποθεσίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ειδικότερα: (α) μια ορεινή περιοχή στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα το Δήμο Μετσόβου, (β) μια αγροτική περιοχή στην Ουγγαρία (Nyirbator) και (γ) μια αστική περιοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο (Manchester).

Σε κάθε μία από αυτές τις τοποθεσίες έχει δημιουργηθεί ένα βιωματικό εργαστήριο (Living Lab), το οποίο έχει φέρει σε επαφή ειδικούς και τοπικούς και άλλους φορείς με ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές.

Αυτά τα εργαστήρια επεξεργάζονται μια σειρά προσεγγίσεων για την παροχή βοήθειας προς τους καταναλωτές, όπως ενεργειακά cafés, επισκέψεις ενεργειακών συμβούλων στα νοικοκυριά και συστήματα πληροφορικής.

Μάθετε περισσότερα, με ένα κλικ, εδώ:

Προηγούμενο άρθρο Αναβολή Προγραμματισμένης Συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου (κεκλεισμένων των θυρών) της 12ης Οκτωβρίου
Επόμενο άρθρο Συλλυπητήριο Μήνυμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για την απώλεια του Χαράλαμπου Κιουρτσίδη