Στην ομιλία μου κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2023, είχα την ευκαιρία να επισημάνω τα ακόλουθα:
Ότι ο συζητούμενος είναι ο τέταρτος προϋπολογισμός της πρώτης θητείας της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως τέτοιος συγκεφαλαιώνει τα πεπραγμένα και κεφαλαιοποιεί τα αποτελέσματα μιας ολόκληρης σχεδόν τετραετίας.
Μιας περιόδου κατά την οποία η πατρίδα μας βίωσε, όπως και άλλες χώρες, γεγονότα παγκόσμιας κλίμακας, τα αποτελέσματα των οποίων (των κρίσεων αυτών), δεν θα μπορούσε κανένας να είχε προβλέψει και να αποτρέψει εξ ολοκλήρου.
Ότι εμείς δεν ψάχνουμε για άλλοθι, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δική του θητεία, διότι δεν χρειαζόμαστε άλλοθι. Για το έργο μας μιλάνε τα αποτελέσματα, οι αξιολογήσεις, οι βραχυπρόθεσμες και μακροοικονομικές εκτιμήσεις για την πορεία και τις προοπτικές της χώρας και της οικονομίας. Το αποδεικνύει το γεγονός ότι ο συζητούμενος είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που καταρτίζεται εκτός ενισχυμένης εποπτείας.
Ότι εάν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα υπήρχε το τρίτο μνημόνιο, που στοίχισε μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό, την απώλεια του ελέγχου στις τράπεζες και την φοροεξόντωση των μικρομεσαίων. Δεν θα υπήρχε και η ενισχυμένη εποπτεία, την οποία επέβαλαν οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα υπήρχε επιτήρηση της οικονομίας για τέσσερα επιπλέον χρόνια, μόνο και εξαιρετικά για τη χώρα μας, σε σχέση με τις άλλες χώρες που πέρασαν απ’ αυτό το μνημονιακό μονοπάτι, υπό τον όρο επίτευξης συγκεκριμένων στόχων.
Συνεπώς το αφήγημα ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβγαλε από τη μνημονιακή επιτήρηση και ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία ήταν προδιαγεγραμμένη, γιατί η χώρα είχε μπει δήθεν σε αυτόματο πιλότο αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο ψέμα.
Αντίθετα, η αλήθεια είναι ότι από το 2019 και μετά, με συστηματική προσπάθεια η σημερινή Κυβέρνηση πέτυχε την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την πρόωρη εξόφληση των δανείων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την αναβάθμιση της χώρας από τις αγορές, την προσέλκυση πρωτοφανών επενδύσεων από το εξωτερικό. Ορόσημα και στόχοι με διαδοχική θετική επίδραση στην πρόοδο της χώρας. Όπως τέτοια είχε και η πρώτη μεταπρογραμματική έκθεση, πριν από ένα μήνα, που επικυρώθηκε και με την απόφαση του Eurorgroup της 5ης Δεκεμβρίου, για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας κατά 6 δισεκατομμύρια.
Ότι οι υποχρεώσεις μας δεν είναι άλλες από τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίσαμε στα τρεισήμισι αυτά χρόνια, αλλά και η υποχρέωση της χώρας για την απονομή των συντάξεων και την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου στους ιδιώτες. Δηλαδή πράγματα στα οποία πιστεύουμε!
Ας μην φαντάζεται, λοιπόν, κανείς νέα βάρη προς τους πολίτες, γιατί αυτό που χαρακτηρίζει τον σημερινό και όλους τους προηγούμενους προϋπολογισμούς της σημερινής Κυβέρνησης, είναι ότι μόνο ελαφρύνει βάρη από τους Έλληνες φορολογούμενους.
Με αυτή τη συνταγή, το 2022 αναμένεται να κλείσει με ανάπτυξη 5,6%, σχεδόν διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με ποσοστό ανεργίας στο 12,7%, το χαμηλότερο της τελευταίας δωδεκαετίας και με τη μεγαλύτερη σε ποσοστό του ΑΕΠ μείωση του δημόσιου χρέους ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη.
Και έρχεται το 2023, παρά το διεθνές υφεσιακό κλίμα, με την ίδια δυναμική να προσθέσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, πολλαπλάσια ανάπτυξη από τις ευρωπαϊκές χώρες και άρα, περιθώρια για νέες ευεργετικές κοινωνικές παρεμβάσεις, που θα προστεθούν στις ήδη εφαρμοσμένες, ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων, με ειδικότερες:
-την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
-την περαιτέρω μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές,
-την αύξηση επιτέλους στις συντάξεις, κατά 7,75%, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια,
-την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου για τους γιατρούς του ΕΣΥ,
-την ικανοποίηση δίκαιων μισθολογικών αιτημάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις,
-την κατάργηση της ειδικής εισφοράς στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων,
-την επέκταση του επιδόματος μητρότητας,
-τα κίνητρα για την ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης, μέσω του τέλους επιτηδεύματος,
-την αναστολή του ΦΠΑ και πάλι στην οικοδομή,
-τα μέτρα στήριξης για τη στέγαση σε νέους, νέα ζευγάρια, σε φοιτητές, αλλά και αστέγους,
-με 1 δισεκατομμύριο επιπλέον για τις «βροχερές ημέρες» της ενεργειακής και της πληθωριστικής κρίσης, αλλά και
-με 8,3 δισεκατομμύρια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και 7 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την υλοποίηση νέων εμβληματικών επενδυτικών σχεδίων.
Έχοντας πετύχει τα παραπάνω, η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα δώσει πρόσβαση σε ασφαλέστερο και φθηνότερο δανεισμό για το κράτος και τις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια και νέες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας, λιγότερες δαπάνες και νέες ελαφρύνσεις για την κοινωνία.
Είναι μια διαδικασία συνεχούς αναρρίχησης, που η κατάκτηση της μίας κορυφής δίνει ώθηση για την επόμενη.
Αλλά δεν είναι, όμως, μόνο τα εθνικά επιτεύγματα, είναι κυρίως τα απτά αποτελέσματα για τον κάθε πολίτη.
Έτσι, λοιπόν, ο κάθε συμπολίτης μας ξέρει και νιώθει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που θέλει και μπορεί να είναι δίπλα του.
Γι’ αυτό, ο σημερινός, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει για το 2023 αυξήσεις για την υγεία. Διερωτήθηκε Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πώς είναι σε σχέση με τις προηγούμενες δαπάνες ο προϋπολογισμός, τί προβλέπει για την υγεία. Προβλέπει 1,6 δισεκατομμύρια επιπλέον δαπάνες σε σχέση με εκείνες του 2019. Αλλά και για την κοινωνική αλληλεγγύη προβλέπει αυξημένες δαπάνες, κυρία Υφυπουργέ, όπως και για την κοινωνική συνοχή.
Και ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η συζήτηση γινόταν για το ποιος φορτώνεται τα περισσότερα φορολογικά βάρη, σήμερα η συζήτηση γίνεται για το ποιος θα πάρει πρώτος μια αύξηση και ποιος ακολουθεί. Και αυτή είναι μια θετική, δημιουργική συζήτηση, ακόμα και αν ενέχει έναν ανταγωνισμό, γιατί επιτέλους δεν μοιράζουμε τη φτώχεια μας, αλλά συζητούμε για το πώς θα μοιράσουμε καλύτερα τα αποκτήματά μας.
Η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε ασφαλείς ράγες, αλλά αν δεν υπάρξει συνετή και συνεπής διαχείριση πάντα καραδοκεί ο εκτροχιασμός. Γι’ αυτό σταματήστε τους λεονταρισμούς.
Ο κόσμος βλέπει και ξέρει. Βλέπει ποιος παίζει μπάλα, για να μιλήσουμε και με μουντιαλικούς όρους.
Βλέπει την κυβερνητική ομάδα με πλάνο, με πρόγραμμα, με συνοχή, με αναπτυξιακές πτέρυγες, να έχει καταλάβει το κέντρο.
Και βλέπει από την άλλη την αντιπολιτευτική ομάδα ασύνδετη, χωρίς οργάνωση, χωρίς σχέδιο, με διαρκή γκρίνια στους διαιτητές, όλα την ενοχλούν: ο καιρός, η ημέρα, το παιχνίδι. Δείτε το VAR. Δείτε το Video. Τέσσερις προϋπολογισμοί,
τέσσερα γκολ. Μάθετε μπαλίτσα, λοιπόν.
Ένα πράγμα, όμως, έχω να σας παρακαλέσω. Ειδικά για τις αμυντικές δαπάνες μην ξανακάνετε το λάθος που κάνατε τα προηγούμενα χρόνια. Εκεί μπορούμε και οφείλουμε να παίξουμε σαν εθνική ομάδα!
Σας ευχαριστώ πολύ και καλά Χριστούγεννα!