Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αίσθημα ευθύνης και συνέπεια συνεχίζουμε και με αυτό το νομοσχέδιο, για να δώσουμε λύσεις σε πολύ βασικά και σημαντικά ζητήματα. Διότι
- δεν αρκεί να συμπαραστεκόμαστε στους ανθρώπους που έχουν βαριά πληγωθεί και όλη η Ελλάδα από τα τραγικά γεγονότα, να διερευνούμε τις ευθύνες και βέβαια να αγωνιζόμαστε για την απονομή της δικαιοσύνης, αλλά χρειάζεται να πάρουμε και το μήνυμα, ότι
- με αίσθημα ευθύνης και συνέπεια πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε όλους τους τομείς, για να αποφευχθούν παραλείψεις και λάθη, τα οποία θα είναι εις βάρος του ελληνικού λαού, θα είναι εις βάρος της νέας γενιάς, εις βάρος των παιδιών μας.
→Έτσι λοιπόν θα πρέπει να συνεχίσουμε και σε ένα σημαντικό τομέα που είναι ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας με ιδιαίτερη ευθύνη και συνέπεια.
Ο αγροτικός τομέας είναι το κομμάτι της χώρας μας που στηρίζει πολλαπλώς την οικονομία, εξασφαλίζονται θέσεις εργασίας και υπάρχει επάρκεια στη διατροφική αλυσίδα. Είναι ένα μεγάλο ζητούμενο το οποίο εκτός του ότι δημιουργεί ασφάλεια στη χώρα μας, παράλληλα έχει σημαντικότατες προεκτάσεις.
Όμως, ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος είναι ένα επάγγελμα που δεν μπορεί να διασφαλιστεί πλήρως, διότι εξαρτάται από ποικίλες καινούργιες συνθήκες και κυρίως από τις καιρικές συνθήκες.
Υπάρχει πρόβλεψη από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις. Όσες φορές όμως το έχουμε συζητήσει, ξέρουμε ότι σε μία καταστροφή δεν μπορεί μετά η αποζημίωση να καλύψει το κενό και πολλές φορές οι αγρότες δυσκολεύονται να είναι έτοιμοι για την επόμενη χρονιά.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ιδιαίτερη μέριμνα έχει δείξει και την περίοδο του κορωνοϊού με σημαντικές αποζημιώσεις και με πρόσθετες χρηματοδοτήσεις στον ΕΛΓΑ με 350 εκατομμύρια πρόσθετα, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες που είχαν υποστεί ζημιά, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πορεία.
Παράλληλα και στον κτηνοτροφικό τομέα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση. Ήταν κοινά αποδεκτό ότι έχουν ακριβύνει οι ζωοτροφές, τα λιπάσματακαι πρέπει να ληφθεί μέριμνα και στην κατανάλωση του αγροτικού ρεύματος, καθώς επίσης και στην επιστροφή του φόρου πετρελαίου. Σημαντικότατα βήματα έγιναν και στον τομέα αυτό.
→Όμως θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο και θα πρέπει οι προτάσεις να γίνονται μετά από μελέτη και από έρευνα. Το Υπουργείο χρειάζεται και έχει ανάγκη τον δικό του εισηγητή που δεν μπορεί να είναι άλλος παρά ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος προϋπήρχε, αλλά σίγουρα είχε ανάγκη από εκσυγχρονισμό, ενίσχυση και μια καλύτερη οργάνωση για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Όλοι ξέρουμε ότι των μεγάλων έργων προηγούνται οι μελέτες και η έρευνα. Έτσι λοιπόν και στο μεγάλο κεφάλαιο της αγροτιάς χρειάζεται μελέτη, χρειάζεται και έρευνα. Οι αγρότες μας θέλουν εισηγήσεις για το ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές. Χρειάζονται προτάσεις, για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Χρειάζονται επιμόρφωση, για να κάνουν χρήση των κανόνων αυτών για να έχουν τα καλύτερα δυνατά προϊόντα, ποιοτικά, έτσι ώστε να προσφέρουν υψηλών προδιαγραφών προϊόντα στην αγορά και παράλληλα να μπορούν να έχουν και προϊόντα για εξαγωγές επίσης υψηλών προδιαγραφών, που θα προσθέτουν στην οικονομία της χώρας.
Έτσι λοιπόν το νομικό αυτό πρόσωπο με συγκεκριμένους κανόνες οργανώνεται καλύτερα. Ο κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας του, με προεδρικό διάταγμα θα καθοριστεί, μετά από πρόταση του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου. Για το διοικητικό συμβούλιο προβλέπονται τα άτομα τα οποία θα το απαρτίζουν, οι γνώσεις που θα πρέπει να έχουν ο Α΄ και Β΄ αντιπρόεδρος και βέβαια ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν. Ξεχωρίζουν οι διευθύνσεις σε πέντε ανά κατηγορία και δίνεται έμφαση και στην έρευνα και στους ελέγχους έτσι ώστε, όπως προείπα, να μπορούμε να εξασφαλίσουμε όλα αυτά που έχουμε ανάγκη και βέβαια τα πιστοποιημένα προϊόντα μας να εξακολουθήσουν να είναι πιστοποιημένα, να πληρούν τις προδιαγραφές και να μπορούν να συναγωνιστούν τις μεγάλες αγορές και εκτός της χώρας.
→Εκτός από το νομικό αυτό πρόσωπο, το οποίο χωρίζεται στις κατηγορίες και περιγράφονται η λειτουργία του και οι αρμοδιότητες και θεωρούμε ότι θα συμβάλλει σημαντικά στη συνεργασία του με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θέλω να αναφερθώ και στο δεύτερο σκέλος που είναι η σύσταση του φορέα διαχείρισης του του Ελαιώνα της Άμφισσας, ενός πρότυπου ελαιώνα, ο οποίος όμως παραμελήθηκε και για χρόνια και μέσα από αυτή την παραμέληση προέκυψαν προβλήματα, όπως ήταν και η πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε κάποιες εκτάσεις.
Η σύσταση του φορέα επίσης με συγκεκριμένες προδιαγραφές θα αναδείξει την ιστορία αυτού του τόπου, θα αναδείξει τη σύνδεσή του με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς που βρίσκονται μέσα σε αυτό το ενιαίο σύστημα, να λειτουργήσουν με συγκεκριμένες προδιαγραφές και ασφάλεια, ενώ σημαντικά έργα υποδομής θα μπορέσουν να υλοποιηθούν, εφόσον θα υπάρχει ο φορέας διαχείρισης, έτσι ώστε να γίνουν αυτά τα έργα μετά από μελέτη, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να μπορέσει να κατασκευαστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν διάρκεια και βέβαια να διασφαλίσουν μια σωστή περιοχή, η οποία έχει να κάνει και με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, και με την ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά βέβαια και με τη διευκόλυνση των αγροτών.
→ Με αυτό το νομοσχέδιο, όπως επίσης και με όσα προηγήθηκαν και με όλες τις προβλέψεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αποδεικνύεται περίτρανα ότι υπάρχει μέριμνα και ενδιαφέρον σε αυτόν τον τομέα.
Έχουμε ακούσει τους αγρότες, που εκφράζουν τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν, αλλά νομίζω όλο αυτό το διάστημα έχουμε ακούσει και όλοι μας τους επαίνους του χώρου οι οποίοι αναγνωρίζουν όλα όσα έχουν γίνει.
Βέβαια συνεχίζουμε τη συνεργασία γιατί μέσα από τις προτάσεις τους και την καλή συνεργασία θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο έναν τομέα που με ειλικρίνεια αποδεχόμαστε ότι είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα μας.
Σας ευχαριστώ.
22/03/2023
Παρασκευή Βρυζίδου
Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία