«Όταν μιλάμε για Ενεργειακή Δημοκρατία, δεν μιλάμε για μια ουτοπία. Από τα σχεδόν 30 αδειοδοτημένα GW, έχουν αναπτυχθεί 12, εκκρεμούν ακόμα 18. Υπάρχει, λοιπόν, χρόνος για αλλαγή στις ολιγοπωλιακές πρακτικές, θα σας προλάβουμε, ξεκινώντας από μια μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές», δήλωσε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, στην Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετούμενος επί της Τροπολογίας του Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας για το ρεύμα του αγροτικού κόσμου.
Στηλιτεύοντας το «θεσμικά απαράδεκτο» χαρακτήρα της Τροπολογίας, καυτηρίασε πως «με τις νέες διατάξεις, η Κυβέρνηση:
– κλιμακώνει προκλητικά την εύνοια στο ολιγοπώλιο ενέργειας, που η ίδια εγκαθίδρυσε κλείνοντας στις 12/8/22 τον ηλεκτρικό χώρο και χαρίζοντάς τον μόνο σε πέντε μεγάλες εταιρείες,
– μας απομακρύνει ολοταχώς από την Ενεργειακή Δημοκρατία, τη μεγάλη πρόκληση της εποχής,
– επιμένει στις ολιγοπωλιακές πρακτικές, παραγνωρίζοντας ότι ακριβώς γι’ αυτές μας εγκάλεσε το Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
– αγνοεί τα προβλήματα των καθυστερήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, ένα από τα ορόσημα του οποίου αφορά τα φωτοβολταϊκά στις στέγες για μικρές επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές, δηλαδή την πεμπτουσία της Ενεργειακής Δημοκρατίας,
– καθιστά ακόμα πιο απαγορευτική την ανάπτυξη της ιδιοπαραγωγής είτε από τον καθένα μας είτε (πολύ περισσότερο) από τις ενεργειακές κοινότητες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους αγρότες, τη μεταποίηση, τους μικρομεσαίους επενδυτές, αλλά και την κορυφαία για εμάς κατηγορία των κοινωνικά ευάλωτων συμπολιτών μας».
«Ποιο είναι το δέλεαρ και παρακάμπτει όλα αυτά μια Κυβέρνηση που αυτοδιαφημίζεται ως “κεντρώα”; Γιατί επιμένει να αφήνει στον “προθάλαμο” της αναμονής, με τις άδειες “στο χέρι”, όλες τις κατηγορίες που προανέφερα; Αυτή η πρακτική δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα», περιέγραψε εμφατικά.
Ο Π. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε πως «μόνο στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν 1,4 GW αιτήσεις για έργα έτοιμα να υλοποιηθούν από μικρομεσαίους και ενεργειακές κοινότητες, στους οποίους δεν δίνουν οριστική προσφορά σύνδεσης. Και έρχεται η Τροπολογία να τους κόψει κάθε ελπίδα να συνδεθούν με το δίκτυο».
«Τίποτα δεν γίνεται για τους αγρότες. Τίποτα δεν γίνεται για την κλιματική αλλαγή και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όλα γίνονται για να εξυπηρετηθεί ένα ολιγοπώλιο ενέργειας. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια», τόνισε.
Ειδικά δε για τους αγρότες, εξήγησε ότι τίποτα δεν γίνεται γι’ αυτούς, γιατί «η Τροπολογία εισάγει διμερή συμβόλαια, τη στιγμή που υπάρχουν συμβόλαια με μεγάλους παραγωγούς (αυτούς που ευνόησε στη συνέχεια η Κυβέρνηση), οι οποίοι από το Μάιο 2020 στην πρώτη δημοπρασία είχαν δώσει τιμή κάτω από 3,5 λεπτά. Με όλες τις επιβαρύνσεις, δηλαδή, θα μπορούσε με διμερή συμβόλαια μ’ αυτούς τους παραγωγούς να δίνει τιμή κάτω από 5 λεπτά, ενώ τώρα θα δώσει από 9,3 έως 11 λεπτά. Εάν πήγαινε σε μικρομεσαίους επενδυτές που είναι ήδη εγκατεστημένοι, θα διαμόρφωνε τιμή 7-7,5 λεπτά. Γιατί, άραγε, δεν ακολουθεί ούτε καν έναν απ’ αυτούς του δύο δρόμους, αφού δήθεν “κόπτεται” τόσο πολύ για τους αγρότες;».
Εστιάζοντας στο κεντρικό για το ΠΑΣΟΚ ζήτημα του ηλεκτρικού χώρου, έδωσε ξεχωριστή έμφαση στην ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου, αναφέροντας πως «ήδη τον περασμένο μήνα πετάξαμε εκατοντάδες GWh, δηλαδή πολύτιμη ενέργεια που παράγουμε από ΑΠΕ, διότι καθυστερούν απελπιστικά η αποθήκευση, η αναγκαία αναβάθμιση του δικτύου, καθώς και η διασύνδεση της Χώρας με άλλες χώρες».
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, έδωσε σαφείς απαντήσεις σε ισχυρισμούς του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σκυλακάκη. Επανέλαβε -για μια ακόμα φορά- ότι «το ΠΑΣΟΚ μιλά για ενεργειακές κοινότητες με net metering». Όσον αφορά δε την υπουργική “επιχειρηματολογία” ότι ο ηλεκτρικός χώρος δεν είναι ακριβώς δημόσιος γιατί κοστίζει πολύ, έθεσε τα ρητορικά ερωτήματα «ποιος τον δημιούργησε τον ηλεκτρικό χώρο; Ποιος τον πλήρωσε, για να τον δίνει τώρα έτσι απλόχερα σαν δώρο η Κυβέρνηση σε πέντε εταιρείες; Είναι ή δεν είναι έργο εξ ολοκλήρου της αμιγώς κρατικής ΔΕΗ, δηλαδή έγινε με λεφτά του ελληνικού λαού;».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Π. Κουκουλόπουλος κατέθεσε στα Πρακτικά έγγραφο της “Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά” (ΠΟΣΠΗΕΦ), όπου τεκμηριωμένα και με στοιχεία αναφέρουν τι τιμές θα μπορούσαν να επιτευχθούν για τους αγρότες.