Στα τέλη του 2024 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που αφορούν στο πρόγραμμα «Προτεραιότητα 6 – Επισιτιστική Βοήθεια & Υλική Στέρηση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας» (ΤΕΒΑ) σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής Τάσου Φούντογλου, του Προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής του ΤΕΒΑ Γιάννη Πασπάλα, του Γενικού Διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης, Διοίκησης και Οικονομικών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Κωτούλα, εκπροσώπων των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας και υπηρεσιακών φορέων.
Το πρόγραμμα αφορά στην Υλοποίηση Πλέγματος Δράσεων για την αντιμετώπιση της Υλικής Στέρησης με παροχή Τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΒΥΣ) προς τους απόρους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, με παράλληλη στοχευμένη παροχή Συνοδευτικών Μέτρων προς υποστήριξη της κοινωνικής ένταξής τους και αφορά σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους ωφελούμενούς της.
Στόχος είναι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, η προώθηση της κοινωνικής ένταξης και η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των ωφελούμενων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Οι ομάδες στόχου της πράξης είναι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και άτομα και νοικοκυριά που βιώνουν ακραία φτώχεια και χρήζουν στήριξης με παροχή επισιτιστικής βοήθειας και ειδών αντιμετώπισης της υλικής στέρησης, σύμφωνα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα οριστούν με απόφαση του Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Τάσος Φούντογλου «Σύμφωνα με την περιφερειακή μας στρατηγική, στόχος από εδώ και στο εξής είναι όλα τα Προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής που θα αφορούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε όποιο οικονομικό πρόγραμμα κι αν εντάσσονται, να βασίζονται στις ανάγκες της περιοχής και όχι να έρχονται έτοιμα, προετοιμασμένα από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τη Δυτική Μακεδονία».
Μεταξύ άλλων ο κ. Φούντογλου ζήτησε από τους εκπροσώπους των Δήμων, τα Κέντρα Κοινότητας που υπάρχουν στους Δήμους τους, να ανταποκριθούν στον αρχικό τους ρόλο και να μεταβληθούν σε κόμβους ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρόνοιας. Να αποτελέσουν υπηρεσίες οι οποίες θα απαντούν στις ανάγκες του πολίτη και θα ασχολούνται σοβαρά με τα προβλήματά τους.