Ειδήσεις

Εμφάνιση στη Χώρα μας του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Bactrocera dorsalis


Το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας  Π.Ε. Κοζάνης ενημερώνει τους υπόχρεους (φυτώρια, σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρειών διεθνών μεταφορών, παραγωγών, συνεταιρισμών, γεωπόνων του δημοσίου και ιδιωτών, τελωνιακών, Δήμων και Εργολάβων δημοσίων  κηποτεχνικών έργων) σχετικά με την παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας, προτεραιότητας για την Ε.Ε., Bactrocera dorsalis σε περιοχή του Κεντρικού τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.

Το έντομο Bactrocera dorsalis αποτελεί ενωσιακό επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ε.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 3 και το παράρτημα ΙΙ του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/2072, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 1 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/1702 περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου για το έδαφος της Ένωσης.

Για την πρόληψη της εισαγωγής, της εγκατάστασης και της διασποράς του Bactrocera dorsalis στο έδαφος της Ένωσης λαμβάνονται τα μέτρα που προβλέπονται στα άρθρα 17 και 18 καθώς και στο παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031.

Το έντομο έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα εσπεριδοειδή, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια, τα μήλα, οι τομάτες, οι πιπεριές, οι μπανάνες, τα μάνγκο και η παπάγια (πλήρης κατάλογος φυτών ξενιστών παρουσιάζεται 2 στο παράρτημα V του παρόντος εγγράφου). Το έντομο απαντάται σε αρκετές περιοχές της Ασίας, της Αφρικής, της Ωκεανίας και έχει αναφερθεί και στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη διαπιστώθηκε για πρώτη φορά το 2018 στην Ιταλία στην περιοχή του Μιλάνου και αργότερα και στην περιφέρεια της Νάπολης, όπου έχει εγκατασταθεί.

Προηγούμενο άρθρο Η Διοίκηση του Νοσοκομείου ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ ανακοίνωσε την έναρξη εργασιών για τη δημιουργία Μεγάλου Σταθμού Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου
Επόμενο άρθρο Η Τοπική Διοίκηση Κοζάνης της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (Ι.Ρ.Α. Κοζάνης) τίμησε τον Απόστολο Παύλο Προστάτη της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών