Ειδήσεις

«Καλλιόπη Βέττα: Μια χαμένη ευκαιρία για την βιώσιμη ανασυγκρότηση του τουρισμού – Ομιλίες στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου»


ÓÕÆÇÔÇÓÇ Í/Ó ÕÐÏÕÑÃÅÉÏÕ ÁÍÁÐÔÕÎÇÓ ÊÁÉ ÐÏËÉÔÉÓÌÏÕ ÓÔÇÍ ÏËÏÌÅËÅÉÁ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε την τρέχουσα εβδομάδα σε τρεις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ως εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε στην ακρόαση φορέων, την κατ΄άρθρων συζήτηση και την β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου, ενώ θα είναι εισηγήτρια και στην Ολομέλεια της Βουλής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη11 Ιουλίου.

Στις τοποθετήσεις της η κ. Βέττα ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι μια χαμένη ευκαιρία για τον τουρισμό, καθώς πρόκειται για ένα συμπίλημα ετερόκλητων διατάξεων, χαριστικών ρυθμίσεων και ναρκοθέτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων, ενώ επιτείνει την αποψίλωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των προστατευτικών δικλείδων για τον κλάδο και τους ανθρώπους του.

Παράλληλα, η Τομεάρχης Τουρισμού ανέδειξε συγκεκριμένα κενά και προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου. Ειδικότερα:

*   Την επίθεση στα επαγγελματικά δικαιώματα των ξεναγών, ενός κλάδου με ισχυρό πολιτισμικό και εκπαιδευτικό κεφάλαιο στον οποίο επιβάλλεται, εν πολλοίς, στέρηση του δικαιώματος ξενάγησης σε δημόσιους χώρους και περιορισμός σε περίκλειστα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, ακριβώς για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα που θέλουν ένα άτακτο πεδίο και εργαζόμενους με βασικές δεξιότητες και χαμηλές απολαβές.

*   Την ίδια ώρα οι τουριστικοί συνοδοί περιμένουν μάταια να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που είχε συνταχθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., ώστε να αποκτήσουν περιγεγραμμένα επαγγελματικά δικαιώματα

*   Παράλληλα, από το νομοσχέδιο απουσιάζει οποιαδήποτε μέριμνα για την τουριστική εκπαίδευση. Την ώρα που οι σχολές -ελλείψει καθηγητών- στην Κέρκυρα και την Κρήτη είναι κλειστές, με μεγάλη υποστελέχωση, τους διδάσκοντες να είναι ωρομίσθιοι σε ποσοστό 96%, το νομοσχέδιο ασχολείται ουσιαστικά μόνο με την δυνατότητα διεκδίκησης διευθυντικών θέσεων στις σχολές από μη εκπαιδευτικούς.

*   Η μεταφορά του Μητρώου παρόχων Ιατρικού Τουρισμού από το Υπουργείο Υγείας σε αυτό του Τουρισμού, αφενός επιβεβαιώνει την απραξία και την ανικανότητα των συναρμόδιων Υπουργείων και, αφετέρου, εγείρει προβληματισμούς για την ανάπτυξη παρακλινικών και παραϊατρικών κερδοσκοπικών υπηρεσιών, στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.

*   Η μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της υπόθεσης «Turkaegean» δηλαδή της κατοχύρωσης από την Τουρκία του τουριστικού σήματος για το Αιγαίο Πέλαγος, καθώς μόλις τώρα, έπειτα από 3,5 χρόνια –ενώ την στιγμή της κατοχύρωσης, δεν υπήρξε ένσταση από την ελληνική πλευρά- δεσμεύονται κονδύλια για την δικαστική αντιμετώπιση της υπόθεσης, επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια του «επιτελικού» κράτους

*   Τέλος, ναρκοθετούνται μια σειρά από περιβαλλοντικές διατάξεις, με την τοποθέτηση πλωτών εξεδρών σε χωροθετημένους τουριστικούς λιμένες χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, την αύξηση συντελεστών δόμησης στις εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, και την δυνατότητα βύθισης πλοίων, ναυαγίων κλπ για την  δημιουργία ελεύθερων τεχνητών υποβρυχίων αξιοθέατων στα καταδυτικά πάρκα με ασαφές αδειοδοτικό καθεστώς.

Όπως τόνισε η κ. Βέττα: «Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού να εγκαταλείψει την τακτική των καθυστερημένων, ανεπαρκών και κατά παραγγελία νομοθετικών ρυθμίσεων και να προχωρήσει σε μέτρα και πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, την τουριστική εκπαίδευση και τις ποιοτικές υπηρεσίες και υποδομές που χρειαζόμαστε για βιώσιμη ανάπτυξη και βιώσιμο τουρισμό»

Παρατίθενται τα link των ομιλιών:

https://www.youtube.com/watch?v=uCoscs-qH4Y  (φορείς)

https://www.youtube.com/watch?v=P8EV6nSUkDo (κατ΄ άρθρων συζήτηση)

https://www.youtube.com/watch?v=xKpeXhpOzNY (β΄ ανάγνωση)

Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας – δια περιφοράς- μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Επόμενο άρθρο Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 08-07-2024 έως 14-07-2024)