Ειδήσεις

Π. Κουκουλόπουλος: «Η στάση πληρωμών έργων ΕΣΠΑ και ΠΔΕ, αποτέλεσμα κυβερνητικών επιλογών»


Επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις για καθυστερήσεις και παύση πληρωμών σε έργα ΕΣΠΑ και ΠΔΕ, τις οποίες ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, είχε θέσει προς την Κυβέρνηση ήδη από τον Ιανουάριο, σε κοινοβουλευτική παρέμβαση που τότε πραγματοποίησε μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είναι μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Την Πέμπτη, λοιπόν, προχώρησε σε κατάθεση νέας Ερώτησης για το θέμα στη Βουλή, μαζί με το συναρμόδιο Υπεύθυνο ΚΤΕ Οικονομίας, Π. Γερουλάνο.

Κατ’ αρχάς, στην  Ερώτηση υπενθυμίζεται ότι εδώ και έξι μήνες “έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου” για την υπερβολικά μεγάλη υπερδέσμευση, στην οποία είχε καταφύγει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, και για το χρηματοδοτικό κενό που προέκυπτε και θα ήταν πολύ δύσκολο να καλυφθεί από εθνικούς πόρους, προκαλώντας παύση πληρωμών.

Περαιτέρω, τονίζεται πως «η πραγματικότητα, δυστυχώς,επιβεβαιώνει με τον πλέον έντονο τρόπο όσα από τότε επισημάναμε. Η στάση πληρωμών έργων, που ήδη υπήρχε, στο πέρασμα των μηνών επιδεινώθηκε, με την οικονομική “ασφυξία” των αναδόχων εταιρειών να επιτείνεται. Το αδιέξοδο που προκάλεσαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί σας, αποτυπώνεται άλλωστε γλαφυρά σε Επιστολή του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), με θέμα “Απλήρωτοι λογαριασμοί έργων ΠΔΕ και ΕΣΠΑ”.Οι πρωτοβουλίες σας ακόμα “αγνοούνται”. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί έργων, οι περιπτώσεις εταιρειών που -ενώ έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι– πληροφορούνται ότι τα έργα απεντάσσονται, καθώς και η μη ένταξη συνεχιζόμενων έργων στο νέο ΕΣΠΑ, είναι μερικές μόνο από τις παραμέτρους που γεννούν προβληματισμό».

«Το μείζον πρόβλημα αποπληρωμής και υλοποίησης των εν λόγω έργων, αποτελεί αποτέλεσμα συγκεκριμένων λανθασμένων επιλογών της Κυβέρνησης. Η παύση πληρωμών έχει πλήξει τις μικρομεσαίες εργοληπτικές εταιρείες σε μια δυσμενή χρονική συγκυρία υπέρογκης αύξησης των τιμών, των δομικών υλικών και της ενέργειας,χωρίς ακόμη να έχουν πληρωθεί τη νόμιμη αναθεώρηση από το 1ο τρίμηνο 2022 και εντεύθεν, ενώ η τραπεζική χρηματοδότηση των εταιρειών αυτής της κλίμακας είναι ουσιαστικά κλειστή. Η οικονομική “ασφυξία” των αναδόχων επιφέρει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή των τοπικών κοινωνιών ανά την επικράτεια, ιδίως στην ήδη φθίνουσα ύπαιθρο» σημειώνεται με έμφαση.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών καλείται να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για:

  • την έκταση της παύσης πληρωμών,
  • την καθυστέρηση έγκαιρης και αποτελεσματικής επίλυσης του προβλήματος που η Κυβέρνηση δημιούργησε,
  • τις ενέργειες άμεσης διασφάλισης πληρωμής και αδιατάρακτης υλοποίησης των έργων,
  • τις περιπτώσεις απένταξης έργων ενώ έχουν ήδη αναδειχθεί ανάδοχοι, καθώς και μη ένταξης συνεχιζόμενων έργων στο νέο ΕΣΠΑ.

Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε ολόκληρη την Ερώτηση εδώ:https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/12623412.pdf

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμαρχος Βελβεντού για το φυσικό αέριο στους Δήμους Βελβεντού, Βοΐου & Σερβίων
Επόμενο άρθρο Π. Κουκουλόπουλος: «Η επόμενη Κυβέρνηση μπορεί να έχει σφραγίδα ΠΑΣΟΚ»