Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα συναντήθηκε με τους Δημάρχους Κοζάνης κ. Γιάννη Κοκκαλιάρη και Εορδαίας κ. Παναγιώτη Πλακεντά, με θέμα την τουριστική ανάδειξη και προβολή της περιοχής.
Στην συνάντηση στο Δημαρχείο Κοζάνης παρευρισκόταν και η κ. Κυριακή Χατζημανώλη – Φουρκιώτη (Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολεοδομίας και Κ.Ε.Π.), ενώ στο Δημαρχείο Εορδαίας οι κκ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Δημοσίων Σχέσεων), Δημήτρης Τσίπρας (Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών) και η κ. Πέπη Διρχαλίδου (Ειδική Σύμβουλος Πολιτισμού, Τουρισμού και Δημοσίων Σχέσεων)
Στις συναντήσεις, επίσης, παρευρισκόταν και ο κ. Βαγγέλης Κυριακού, Υπεύθυνος Τουρισμού του Δήμου Έδεσσας, την οποία επισκέφθηκε την Τρίτη η Βουλευτής για να ξεναγηθεί στα τουριστικά τοπόσημα και το Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών, και να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες ανάδειξης και προβολής της περιοχής.
Στις συζητήσεις εργασίας, τις οποίες ζήτησε η κ. Βέττα και αποδέχθηκαν οι δύο Δήμαρχοι, τέθηκε το ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης και προώθησης των περιοχών, ενώ κατατέθηκε από τον κ. Κυριακού η εμπειρία τής όμορης Έδεσσας, από την οποία μπορούν να αντληθούν πολύτιμα συμπεράσματα, καθώς έχει κοινά σημεία με την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, και διαθέτει ικανή και σταθερή επισκεψιμότητα όλο τον χρόνο.
Συνομολογήθηκε ότι, ως αρχή της τουριστικής αξιοποίησης, μπορεί να καταδειχθεί πως δεν υπάρχει μέρος στην χώρα μας που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά, καθώς κάθε προορισμός δύναται, με προμετωπίδα τους εκάστοτε Δήμους, να προωθήσει με την κατάλληλη πληροφόρηση και εξωστρέφεια, το ειδικό, εναλλακτικό «σήμα» για τον τόπο και την ιστορία του.
Παράλληλα, αναφορικά με τις ειδικές, θεματικές μορφές τουρισμού που μπορεί να αναπτυχθούν στην περιοχή τέθηκαν, ενδεικτικά, τα παρακάτω πεδία ανάπτυξης: για την Κοζάνη και την ευρύτερη περιοχή, η ιστορία, ο πολιτισμός, η άυλη κληρονομιά, τα μονοπάτια, η αναρρίχηση και το Γεωπάρκο κ.α., ενώ για την Πτολεμαΐδα και τα κοντινά μέρη, μπορεί να αξιοποιηθούν η λιγνιτική και, ευρύτερα, η ενεργειακή παρακαταθήκη, τα σημεία προσκυνήματος και θρησκευτικής πίστης, καθώς και πρωτοβουλίες για συνεδριακό, αθλητικό και γαστριμαργικό τουρισμό κ.α..
Η κ. Βέττα ανέφερε ότι ο τουρισμός στην Δυτική Μακεδονία είναι στα σπάργανα καθώς εκλείπουν οι κεντρικές παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη και προώθηση της περιοχής, παρά το σπουδαίο γεωμορφολογικό, ιστορικό και πολιτισμικό απόθεμα που διαθέτει.
Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτή η έλλειψη μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα, καθώς η απουσία υπερτουρισμού και των στρεβλών δομών που τον συνοδεύουν, μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια βιώσιμη ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις, με ήπια χαρακτηριστικά και σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον και τους ανθρώπους.
Παράλληλα, τέθηκε από την ίδια, αλλά και από τους υπόλοιπους ομιλητές, η διαπίστωση πως σε μια περίοδο διαφοροποίησης της παραγωγικής δραστηριότητας στην περιοχή, ο τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας και την ευημερία των πολιτών της.
Το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν συναντήσεις εργασίας για το ίδιο θέμα στους υπόλοιπους Δήμους της Π.Ε. Κοζάνης, με σκοπό να αντληθούν κοινά συμπεράσματα, αλλά και ειδικότερες προτάσεις για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.