Ειδήσεις

«Καλλιόπη Βέττα: Γιατί δόθηκε άδεια λειτουργίας σε εταιρίες που διαχειρίζονται τα δάνεια των πολιτών και των επιχειρήσεων, ενώ δεν έχουν εναρμονιστεί με το νόμο; Χρειάζεται μια άλλη πολιτική στην ρύθμιση των οφειλών» – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης


ÂÏÕËÇ 4ç ÇÌÅÑÁ ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÃÉÁ ÔÏÍ ÐÑÏÕÐÏËÏÃÉÓÌÏ (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα: «Συνέχιση λειτουργίας εταιριών διαχειρίσεων απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις («servicers»), παρά την έλλειψη εναρμόνισης με τον ν.5072/23»

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 18 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αναδεικνύεται το ζήτημα με την αδειοδότηση εταιριών διαχειρίσεων απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (οι γνωστές «servicers»), από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τ.τ.Ε. έδωσε παράταση της υφιστάμενης άδειας λειτουργίας σε 4 εταιρίες του κλάδου για να προσκομίσουν έως τις 31.10.24 τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να λάβουν νέα άδεια λειτουργίας, με την αναφορά ότι κατά την εξέταση των φακέλων δεν διαπιστώθηκε πλήρης συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του οικείου Ν.5072/2023.

Αυτή η εξέλιξη, δηλαδή η δυνατότητα λειτουργίας των εταιριών σήμερα, παρά τα κενά στους φακέλους αδειοδότησης, δημιουργεί πλείστα ερωτήματα: αφενός, για το ποιες ήταν οι ελλείψεις που απέτρεψαν την Τ.τ.Ε να δώσει νέα άδεια λειτουργίας και, αφετέρου, αν η παροχή συγκεκριμένης προθεσμίας για την προσκόμιση δικαιολογητικών και την εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του Ν.5072/2023, επιτρέπει την συνέχιση των δραστηριοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένων και των εκδόσεων διαταγών πληρωμής.

Η κ. Βέττα, δήλωσε: «Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας βιώνουν μια ασύλληπτη πίεση από τις εταιρίες που διαχειρίζονται τα δάνεια και τις πιστώσεις τους με πρακτικές και συμπεριφορές που, πολλές φορές, δεν προσιδιάζουν σε μια ευνομούμενη κοινωνία.

Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για αυθαίρετες ενέργειες, παράτυπες αποφάσεις και διαταγές πληρωμών που στερούνται νομιμότητας, τυπικής και ουσιαστικής, ακόμα και σε υποθέσεις που αφορούν δάνεια για πρώτη κατοικία.

Ως γνωστόν, εξάλλου, πολλά δικαστήρια όλων των βαθμών έχουν δικαιώσει δανειολήπτες που έχουν προσφύγει ενάντια σε αποφάσεις servicers, ενώ καταναλωτικές οργανώσεις και άλλα θεσμικά όργανα, έχουν εκδώσει ανακοινώσεις και πορίσματα για κακές πρακτικές στον συγκεκριμένο κλάδο.

Η Πολιτεία, τα αρμόδια Υπουργεία και οι εποπτεύοντες χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί οφείλουν να ελέγχουν αυστηρά τις εταιρίες του χώρου και να μην δίνουν περιθώρια παρέκκλισης από τις κείμενες διατάξεις.

Περιμένουμε, μαζί με τους αγωνιούντες πολίτες, εξηγήσεις για την απόφαση της Τ.τ.Ε. που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την ρύθμιση του πεδίου.

Πάνω απ΄ όλα όμως, οι πολίτες περιμένουν μια δίκαιη, λογική και βιώσιμη πρόταση για την ρύθμιση των οφειλών τους που, αφενός, θα δίνει λύσεις στο χρηματοπιστωτικό αδιέξοδο και την αύξηση του ιδιωτικού χρέους και, αφετέρου και κυριότερα, θα ανακουφίζει και θα δίνει προοπτικές σε χιλιάδες δανειολήπτες σε όλη την χώρα.

Μια λύση, που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ μπορεί να εφαρμόσει -όπως το έχει αποδείξει στο παρελθόν- καθώς διαθέτει τα εχέγγυα, την τεχνογνωσία και την ευαισθησία»

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Εορδαίας 21χρονος αλλοδαπός, μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
Επόμενο άρθρο Π. Κουκουλόπουλος: «Ύστατη έκκληση για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις»