Ειδήσεις

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Η ποιότητα του σωφρονιστικού συστήματος αποτελεί για κάθε πολιτεία δείκτη για το κράτος δικαίου,τις θεσμικές λειτουργίες και την κοινωνική δικαιοσύνη. Τελικά, δείκτη δημοκρατίας»


Την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024 συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων της ΒτΕ, με θέμα ημερήσιας διάταξης την «Προσφυγή κρατουμένων για τις συνθήκες κράτησης και δίκαιη ικανοποίηση (άρθρο 6Α του  ν.2776/1999 «Σωφρονιστικός Κώδικας»)».

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο νέος πρόεδρος της επιτροπής, Στάθης Κωνσταντινίδης, καλωσόρισε τα νέα μέλη και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα καθήκοντά τους στους βουλευτές που υπουργοποιήθηκαν, ενώ ακολούθως, σε σχέση με την ημερήσια διάταξη, σημείωσε ότι: Για κάθε χώρα, το σωφρονιστικό της σύστημα αποτελεί τον καθρέφτη της, αφού αντανακλά την ποιότητα των θεσμών της, και αποδίδει τις επικρατούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και το επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους. Επιπλέον, αποτελεί δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, όρων αναγκαίων για την ειρηνική συμβίωση, την ανάπτυξη και την πρόοδο κάθε κοινωνίας, ενώ, περαιτέρω, αντικατοπτρίζει τα αισθήματα των πολιτών για το αγαθό της ασφάλειας και για το κράτος δικαίου.

Συνεπώς, η λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος, ενώ εύλογα συμβαδίζει με τον βαθμό οργάνωσης των υποδομών και των υπηρεσιών, δεν συναρτάται μόνο με τους πόρους που διατίθενται σε αυτό, αλλά και με τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξία που διακρίνει κάθε πολιτεία. Αποτελεί, τελικά, δείκτη δημοκρατίας, για να το συνδυάσουμε και με την επέτειο των 50 ετών από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Μίας περιόδου που σήμανε το τέλος διχασμών και εκτροπών και έβαλε την πατρίδα μας σε μία σταθερή τροχιά εμπλουτισμού και ωρίμανσης των δημοκρατικών θεσμών, κανόνων και αρχών. Μισός αιώνας, κατά τον οποίο η 3η Ελληνική Δημοκρατία προίκισε τη χώρα με ένα προοδευτικό Σύνταγμα, εδραίωσε το πολίτευμα, ενέταξε την Ελλάδα στον πυρήνα των κρατών της Ε.Ε., διασφάλισε μία συνεχώς βελτιούμενη ποιότητα ζωής για τους πολίτες.

Σε αυτή την πορεία προόδου, η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η διαρκής προσπάθεια για σύγκλιση με αυτό που ονομάστηκε «ευρωπαϊκό κεκτημένο», υπήρξε και παραμένει καθοριστική και αποτέλεσε τον επιταχυντή για μία σειρά από θεσμικές βελτιώσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικοικονομικής ζωής, και φυσικά στην εσωτερική έννομη τάξη.

Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να εντάξουμε και το θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αναφέρεται στη θέσπιση του ειδικού ενδίκου βοηθήματος του άρθρου 6Α του  ν.2776/1999 (Σωφρονιστικός Κώδικας), για τις συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα, το οποίο διασφαλίζει την αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων και επιβεβαιώνει τον δικαιοκρατικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ακολούθως, η κυρία Δήμητρα Λυγούρα, Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε στην περίοδο εφαρμογής της νέας ρύθμισης και παρουσίασε στοιχεία αναφορικά με τη χρήση και την αποτελεσματικότητά της, καθώς και σε άλλα ζητήματα που αφορούν στην λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων. Στη συνέχεια διατυπώθηκαν απόψεις, εντοπίστηκαν ελλείψεις και κατατέθηκαν προτάσεις από τα μέλη της επιτροπής, επί των οποίων τοποθετήθηκαν η Γενική Γραμματέας και η κυρία Ελένη Χαλκιά, προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης Καταστημάτων Κράτησης και Θεμάτων Μεταγωγών.

Προηγούμενο άρθρο Συναυλία-Γιορτή με την Ελένη Βιτάλη, τη Φωτεινή Βελεσιώτου και τους Τζουμ στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο Ποντοκώμης
Επόμενο άρθρο 32η Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Δια ζώσης