Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: «Σε καθεστώς “αιχμαλωσίας” οι κάτοικοι της Σαντορίνης εξαιτίας του υπερτουρισμού» – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης


Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Τουρισμού με θέμα: «Σε συνθήκες πολιορκίας οι κάτοικοι της Σαντορίνης εξαιτίας του υπερτουρισμού και της αναβλητικότητας του Υπουργείου Τουρισμού να λάβει τα αναγκαία μέτρα».

Στην ερώτηση αναδεικνύεται το ζήτημα των αρνητικών συνεπειών της αρρύθμιστης ανάπτυξης της κρουαζιέρας στην Σαντορίνη αλλά και γενικότερα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τουριστικοί προορισμοί της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας από τον υπερτουρισμό.

Επίσης, τονίζεται η αναβλητικότητα της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού ως προς την λήψη άμεσων και αναγκαίων μέτρων για την άμβλυνση των προβλημάτων που προκύπτουν για την κοινωνία, το περιβάλλον και την ταυτότητα κάθε προορισμού.

Ειδικά στην περίπτωση του τουρισμού κρουαζιέρας, η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τι πραγματικά συμβαίνει σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη, με εκατοντάδες πλοία να  προσεγγίζουν το 2023 -2024, μεταφέροντας εκατομμύρια επισκέπτες.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα και οι μαρτυρίες των κατοίκων είναι αποκαλυπτικά για τις αρνητικές πτυχές του φαινομένου -και αυτό αποτελεί μόλις την κορυφή του παγόβουνου.

Με τη φέρουσα ικανότητα του νησιού να είναι 8.000 επισκέπτες κρουαζιέρας ημερησίως, είναι ανεπίτρεπτο ο αριθμός αυτός να φθάνει έως και 17.000 επισκέπτες κρουαζιέρας ημερησίως, σύμφωνα με τον Δήμο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κάτοικοι και οι υπόλοιποι επισκέπτες και χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές, όπως: νοσοκομεία, ύδρευση, οδικά δίκτυα, επαρκής διαχείριση απορριμμάτων.

Ωστόσο, η σιωπή της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού για τα φλέγοντα αυτά ζητήματα που ταλανίζουν προορισμούς, όπως η Σαντορίνη, είναι εκκωφαντική.

Ως εκ τούτου, η κα Βέττα καλεί την υπουργό Τουρισμού να απαντήσει:

1. Έχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα με όρους που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των επιμέρους προορισμών περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και κοινωνικά;

2. Έχουν αναληφθεί κοινές δράσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της -χωρίς κανόνες- ανάπτυξης της κρουαζιέρας;

3. Υπάρχει καταγραφή της δυνατότητας επισκεψιμότητας σε  μεγέθη και αριθμό αφίξεων πλοίων και αριθμό των τουριστών που μπορούν να αποβιβαστούν ημερησίως, σε περιοχές που πλήττονται από τον υπερτουρισμό; Και, αν ναι, ποια είναι αυτά τα στοιχεία;

4. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να προστατευθεί και να ενισχυθεί το brand-name της χώρας, που πλήττεται εξαιτίας της κακής διαχείρισης της τουριστικής δραστηριότητας της κρουαζιέρας

Προηγούμενο άρθρο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας & Διαχείριση Ενέργειας στα Κτίρια"
Επόμενο άρθρο MIXAΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «Στη Μεγάλη Παράταξη που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, δεν υπάρχει χώρος για τον κ.Πολάκη και ότι αυτός αποπνέει»