Ειδήσεις

Π. Κουκουλόπουλος: «Στις “καλένδες” η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων;»


Να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη θέσπιση πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων, επιδιώκει ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, με Ερώτηση και Α.Κ.Ε. (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων) που κατέθεσε στη Βουλή.

Αφορμή υπήρξε το γεγονός πως η Κυβέρνηση κατήργησε την Ομάδα Εργασίας που είχε συγκροτήσει με αντικείμενο τον «καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)». Φεβρουάριο 2024 την έφτιαξαν, Αύγουστο 2024 την κατήργησαν και μάλιστα χρησιμοποιώντας ως μόνη αιτιολογία την «ανάγκη επανεξέτασης του αντικειμένου της». Αντί, όμως, να τροποποιήσουν το αντικείμενό της, κατήργησαν πλήρως την 18μελή Ομάδα, στην οποία συμμετείχαν στελέχη και από Ανεξάρτητες Αρχές.

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει αναλυτικά τα μείζονα ερωτήματα που εύλογα προκλήθηκαν από την κατάργηση, όπως  ο προβληματισμός απασχόλησε σειρά δημοσιευμάτων, με ενδιαφέρουσες δημοσιογραφικές παρουσιάσεις για το πως τα κέρδη από κρυπτονομίσματα ουσιαστικά κινούνται εκτός φορολογικού πεδίου, ενώ παραμένει “θολό” το τοπίο αναφορικά με την κάλυψη τεκμηρίων από σχετικές υπεραξίες.

Επιπρόσθετα, τονίζει πως λίγες ημέρες πριν την κατάργηση είχαν δημοσιευθεί πληροφορίες πως η Ομάδα Εργασίας επρόκειτο να παραδώσει το πόρισμά της στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μέχρι το Σεπτέμβριο,με λύσεις για την ένταξη στη φορολογία και τη διαδικασία ελέγχου των κρυπτονομισμάτων.

Υπό αυτές τις παραμέτρους, λοιπόν, ο Π. Κουκουλόπουλος ζητά από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών να καταθέσει στη Βουλή τα Πρακτικά όλων των συνεδριάσεων κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο 2024 της Ομάδας Εργασίας, η οποία στο Φ.Ε.Κ. είχε οριστεί πως «συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα». Να καταθέσει, επίσης, το τυχόν πόρισμα ή προσχέδιο πορίσματος ή απόσπασμα πορίσματος, που ενδεχομένως είχε αποσταλεί στην πολιτική ηγεσία.

Επιπλέον της προσκόμισης των εγγράφων, ο κ. Χατζηδάκης καλείται να απαντήσει σε επτά ερωτήματα για την κατάργηση, για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης εδώ και πέντε χρόνια στο θέμα, αλλά ιδίως για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών, ώστε να καταστεί σαφές εάν τελικά η κατάργηση ισοδυναμεί με παραπομπή “στις ελληνικές καλένδες”.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης & Α.Κ.Ε.

Προηγούμενο άρθρο Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για τη συνολική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Πανεπιστημιούπολης
Επόμενο άρθρο Δήμος Εορδαίας: Εργασίες Αποκατάστασης Φθορών σε χώρους άθλησης της Πτολεμαΐδας