Ειδήσεις

«Καλλιόπη Βέττα: Ο τουρισμός οφείλει και πρέπει να λειτουργεί προς όφελος και της κοινωνίας» – Συμμετοχή στο συνέδριο «Reimagine Tourism in Greece»


Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα παρευρέθηκε σήμερα το πρωί στο συνέδριο της πρωτοβουλίας «ReimagineTourism in Greece», στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Το συνέδριο είχε ως αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό του μέλλοντος του ελληνικού τουρισμού, μέσα από την υλοποίηση βέλτιστων πολιτικών που θα ενισχύσουν την βιωσιμότητα και ανθεκτικότητά του και θα εξασφαλίσουν, αφενός, την προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και, αφετέρου, συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Όπως ανέφερε η κ. Βέττα στις συζητήσεις της με θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου αλλά και με μεμονωμένους συνομιλητές, ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Το πρόβλημα της ορθής διαχείρισης των προορισμών αναδύεται στο προσκήνιο και η επιβολή κανόνων στην λειτουργία του καθίσταται πλέον αναγκαία για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του.

Συγκεκριμένα, οι προορισμοί που δέχονται αυξανόμενες τουριστικές ροές κινδυνεύουν από εξάντληση των φυσικών και πολιτιστικών τους πόρων και μεταβολή της φυσιογνωμίας και του χαρακτήρα τους. Το φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί και συγκριτικό πλεονέκτημά τους, επιδεινώνεται και αυξάνεται η πίεση στις τοπικές κοινωνίες. Την ίδια στιγμή άλλες περιοχές παραμένουν ξεχασμένες και τουριστικά αναξιοποίητες.

Η επιλογή βιώσιμων πολιτικών ανάπτυξης στον τουρισμό αποτελεί πλέον μονόδρομο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο ελληνικός τουρισμός κινδυνεύει να μην αντέξει στον χρόνο.

Όπως τόνισε η Βουλευτής και Τομεάρχης Τουρισμού, απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας των επιλογών αυτών είναι η ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσα από την παραγωγή καταρτισμένου προσωπικού που θα παρέχει την εργασία του με αξιοπρεπείς αποδοχές και συνθήκες εργασίας, καθώς και η συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και φορέων στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων.

Εξάλλου, είναι πλέον κοινός τόπος ότι ο τουρισμός οφείλει και πρέπει να λειτουργεί προς όφελος και της κοινωνίας.

Προηγούμενο άρθρο Πρόσκληση στην εκδήλωση “Talk about Tech/Μιλάμε για τεχνολογία” με θέμα “Αξιοποίηση Εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης και ευκαιρίες ανάπτυξης”
Επόμενο άρθρο Π. Κουκουλόπουλος: «Η υπερσυγκέντρωση πλούτου, δύναμης και πληθυσμού, βλάπτει σοβαρά τη Χώρα»