Ειδήσεις

«Καλλιόπη Βέττα: Το νέο Ε.Σ.Ε.Κ. δεν δίνει καμία λύση στα προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας – Ομιλία στην Βουλή»


Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (Ε.Σ.Ε.Κ.)

Αρχικά, επέκρινε το γεγονός ότι η πρώτη ενημέρωση για το νέο Ε.Σ.Ε.Κ, δεν έγινε στην Βουλή, αλλά σε εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στην συνέχεια, επί της ουσίας, τόνισε ότι το νέο σχέδιο, απέχει της πραγματικότητας, την ώρα που δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις επιχειρούμενες αλλαγές

Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι φιλόδοξοι στόχοι προσκρούουν στην πραγματικότητα καθώς, πλείστοι φορείς και επιστημονικοί οργανισμοί, έχουν αποδείξει ότι η χρηματοδότηση, η υλοποίηση, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, δεν μπορούν να γίνουν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Ωστόσο, στο κυριότερο μέρος της ομιλίας, η Βουλευτής, εστίασε στην έλλειψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για την Δυτική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα , τόνισε ότι:

  • Στο νέο Ε.Σ.Ε.Κ., όπως και στο Περιφερειακό Χωροταξικό για την Δυτική Μακεδονία, προβλέπονται υπερβολικές παραχωρήσεις για τις Α.Π.Ε., ακόμα και αντλησιοταμίευση νερού από λίμνες και φράγματα, γεγονός που αποκλείει τον αγροτικό τομέα αλλά και άλλους παραγωγικούς φορείς, σε μια συνθήκη αναρχίας, χωρίς καν Ειδικό Χωροταξικό για τις Α.Π.Ε..
  • Δεν υπάρχει καμία νύξη, όπως τονίζουν και όλοι οι θεσμικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς της περιοχής, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της βίαιης απολιγνιτοποίησης, ενώ δεν λαμβάνεται -για μια ακόμη φορά -παρά το πάθημα του 2022- επαρκής μέριμνα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
  • Επίσης, απουσιάζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων και των μικρών παραγωγών, ώστε να δοθεί ηλεκτρικός χώρος στο σύστημα.
  • Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα της τηλεθέρμανσης, την στιγμή που η Δ.Ε.Η. λειτουργεί σχεδόν εκβιαστικά απέναντι στις δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα αδιαφορεί για τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την κατασκευή του διάδοχου σχήματος. Μάλιστα, ενημέρωσε τους παριστάμενους για την επιστολή που είχε στείλει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα αυτό, όπως και για τις συσκέψεις των φορέων στην Π.Ε. Κοζάνης.

Τέλος, η κ. Βέττα, αναφέρθηκε στην εξαγγελία για σταδιακή μείωση της συνεισφοράς των μονάδων φυσικού αερίου καθώς το 2050 προβλέπεται ότι θα εισφέρει μόνο στο 2,8% της ενέργειας, ενώ στηλίτευσε και την δήλωση της Υφυπουργού ότι «θα χρειασθεί σχεδιασμός κατάλληλου εθνικού μηχανισμού αποζημίωσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο»

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση διευκόλυνε το ορυκτό, εισαγόμενο φυσικό αέριο, χρηματοδότησε μονάδες και δίκτυα, και τώρα εξαγγέλλει ότι σε δέκα- δεκαπέντε περίπου χρόνια θα αποσυρθούν, ενώ οι ιδιοκτήτες τους θα αποζημιωθούν από το κράτος:

«Κάποιος καλοπροαίρετος θα σας χρέωνε μόνο έλλειψη οξυδέρκειας, κάποιος ρεαλιστής, θα σας έλεγε ότι βλάψατε, βλάπτετε και θα βλάπτετε στο μέλλον τα συμφέροντα της χώρας»

Τέλος, η Βουλευτής τόνισε ότι η αποτυχία της κυβέρνησης, συνολικά, αντικατοπτρίζεται στις τιμές του ρεύματος, όπου εδώ και 3 χρόνια, η χώρα σημειώνει αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ, ενώ οι υπεύθυνοι δρουν ατελέσφορα και καθυστερημένα, χωρίς να ανακουφίζουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις .

Κλείνοντας, ανέφερε: «Η μετάβαση σε μια νέα περιβαλλοντική συνθήκη είναι ζητούμενο όλων μας, για ένα οικοσύστημα, όπου εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η αειφορία, αλλά και η κοινωνική ευημερία»

Παρατίθεται το link της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=s4zoV1TnhuA

Προηγούμενο άρθρο Π. Κουκουλόπουλος: «Άλλο Ενεργειακή Δημοκρατία, άλλο Εθνικό Σχέδιο ...Εισαγόμενων Καυσίμων»
Επόμενο άρθρο Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Ενδόξου και Πανευφήμου Αποστόλου & Ευαγγελιστού Λουκά στο ‘Μαμάτσειο’