Ειδήσεις

«Καλλιόπη Βέττα: Η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σε λίμνες συνιστά μια ακόμα επίθεση στο περιβάλλον και στη βούληση των τοπικών κοινωνιών – Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου»


Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε χθες στην πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».

Η κα Βέττα επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο άρθρο 26 του νομοσχεδίου, όπου προβλέπεται η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σε λίμνες, λιμνοδεξαμενές και τεχνητά υδάτινα σώματα, με προβλεπόμενη ισχύ έως οκτώ (8) μεγαβάτ (MW) εκάστου, και συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως ογδόντα (80) MW.

Όπως ανέφερε η Βουλευτής, “πλέον, νοθεύεται ο χαρακτήρας και των λιμνών, έπειτα από την «επίθεση» που υφίσταται το οικοσύστημα, οι γαίες, τα αποκατεστημένα και μη εδάφη, τα θαλάσσια πάρκα, τα βουνά και οι παραλίες“.

Εστίασε, δε, στο παράδειγμα της Λίμνης Πολυφύτου, όπου  η ΔΕΗ και ιδιώτες, επιχειρούν εδώ και χρόνια να εγκαταστήσουν πλωτά φωτοβολταϊκά, παρά τα εναλλακτικά σχέδια ανάπτυξης της λίμνης με ήπιες μορφές τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού και παρά την ομόθυμη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, των όμορων Δήμων και των επαγγελματικών συλλόγων, ιδιαίτερα των αλιέων.

Επομένως, όπως επεσήμανε η κ. Βέττα, το μοντέλο ανάπτυξης που προορίζεται για την περιοχή είναι η μετατροπή της αποκλειστικά σε ζώνη παραγωγής ενέργειας, σε βάρος κάθε ανάπτυξης και προοπτικής έτερων παραγωγικών δραστηριοτήτων, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν καταλυτικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας.

Τέλος, η Βουλευτής στηλίτευσε και άλλες προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως είναι η νομιμοποίηση αυθαίρετων τουριστικών κατασκευών σε ακίνητα του Δημοσίου, κάτι το οποίο αντιβαίνει στο ισχύον Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς μάλιστα να αναφέρεται ποιες κατασκευές αφορά και ποιο το μέγεθος της αυθαιρεσίας που παρουσιάζουν.

Παρατίθεται το link της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=FmQsyzfAz8E

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη 33χρονος αλλοδαπός στην Καστοριά για κατοχή κοκαΐνης