Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα: «Να δοθούν εξηγήσεις για την οικονομική στασιμότητα και τη ματαίωση επενδύσεων στην Δυτική Μακεδονία»
Η κ. Βέττα ανέφερε ότι η ερώτηση πιάνει το νήμα με την αντίστοιχη της του Σεπτεμβρίου, όπου είχε ζητηθεί ο απολογισμός του Σ.Δ.Α.Μ., με μία επιπλέον διάσταση: την πλήρη στασιμότητα και αποεπένδυση, καθώς μια σειρά από επιχειρήσεις (Sunlight, υδροπονία, κυψέλες και έργα υδρογόνου) αποσύρονται ή βαλτώνουν, ενώ υπενθύμισε και την αποτυχία με τον White Dragon, για τον οποίο μάλιστα, είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι θα «κάνει παρέμβαση στην Ε.Ε.».
Η Βουλευτής τόνισε ότι η κυβερνητική ανεπάρκεια είναι εμφανής, ενώ ανέφερε ότι η παραγωγική διαφοροποίηση είναι στα χαρτιά καθώς, για παράδειγμα, δεν προβλέπεται καμία ένταξη του αγροτικού τομέα στο Σ.Δ.Α.Μ.-, ενώ η θεσπισμένη ήδη από το 2020 ρήτρα μετάβασης, δεν έχει εφαρμοστεί σχεδόν πουθενά.
Τέλος, τόνισε ότι παρά την «βροχή» δισεκατομμυρίων για την απολιγνιτοποίηση και τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης, το μόνο μετρήσιμο και απτό είναι η πληρωμή μερικών εκατομμυρίων σε συμβούλους για τεχνική βοήθεια και επικοινωνιακή προβολή.
Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παπαθανάσης, αφού παρέθεσε τα γνωστά στοιχεία για την εξέλιξη των προγραμμάτων (χωρίς να αναφερθεί ούτε μια φορά σε απτά, σημερινά αποτελέσματα), έκανε αναφορά, έξι χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. (!), στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ..
Στην δευτερολογία της η κ. Βέττα ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ ειδικά για τις λιγνιτικές περιοχές, είχε συστήσει το πρώτο πανευρωπαϊκά ταμείο μετάβασης, εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση μέσα σε ένα πλαίσιο διαβούλευσης και κοινής επεξεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ δεν υπήρχε καν στον ορίζοντα απόφαση για βίαιο κλείσιμο των μονάδων.
Στη συνέχεια, ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις –τις οποίες δεν έλαβε- για την στασιμότητα των επενδύσεων, την απώλεια του 1 δις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την έλλειψη χρηματοδοτήσεων από τον δημόσιο πυλώνα, τις καθυστερήσεις των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, το πρόβλημα με το Περιφερειακό Χωροταξικό και τις υποδομές.
Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο Master Plan για την απολιγνιτοποίηση που είχε ανακοινώσει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χατζηδάκης το 2020, με 16 «εμβληματικές» επενδύσεις και 5 «πυλώνες» για τις λιγνιτικές περιοχές, τονίζοντας ότι σήμερα είναι στα σκαριά μόνο μία επένδυση (από τις 4 τελικά που εντάχθηκαν), ενώ η κυβέρνηση πλέον κάνει λόγο για «υποθέσεις εργασίας» και «ενδεικτικές προτάσεις», αποδεικνύοντας την διαχρονική εξαπάτηση και τα ανερυθρίαστα ψέματα της.
Τέλος, επεσήμανε την πρόσφατη κυβίστηση του Πρωθυπουργού για το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης, όπου σε αντίθεση με τους διθυράμβους για «πρώτοι στην Ευρώπη στη μετάβαση», τώρα αναφέρεται σε αλλαγή των στόχων πράσινης μετάβασης, ενώ παραδέχεται ότι με τον τρόπο που την υλοποιεί καταστρέφει την ανταγωνιστικότητα και πλήττει τους λιγότερο προνομιούχους, την ώρα που η Δυτική Μακεδονία πληρώνει βαριά το τίμημα των αποφάσεων του 2019.
Στην απάντηση του ο Υπουργός κ. Παπαθανάσης, εξακολούθησε να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., επαναλαμβάνοντας στοιχεία για την πορεία των εξειδικεύσεων των έργων στην περιοχή, ενώ, δεν έκανε καμία αναφορά, ούτε στην εξαπάτηση με το master Plan, ούτε στο νέο προσωπείο του κ. Μητσοτάκη.
Όπως τόνισε η Βουλευτής, θα επανέρχεται τακτικά στο ζήτημα της κοινοβουλευτικής λογοδοσίας και της αποτίμησης για το Σ.Δ.Α.Μ., ώστε να πιστοποιείται η γνωστή στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας στασιμότητα, επικοινωνιακή στρέβλωση και απαξίωση της περιοχής.