Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: «Να παταχθούν άμεσα οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες στους χώρους κατασκευής Α.Π.Ε. στην Π.Ε. Κοζάνης»


Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα: «Σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στην κατασκευή Α.Π.Ε. στην Π.Ε. Κοζάνης».

Η ερώτηση, την οποία συνυπογράφει ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Γαβρήλος, αναδεικνύει το πρόβλημα με την παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας στους χώρους κατασκευής Α.Π.Ε., σε έναν τομέα όπου, ελέω της οικονομικής στασιμότητας που προκλήθηκε από την βίαιη απολιγνιτοποίηση, είναι από τους μοναδικούς με προσφορά -πρόσκαιρης- εργασίας στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται, ειδικά σε φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάζεται στην Ακρινή, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για καταστρατήγηση των κανονισμών ασφαλείας, υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, δεν τηρείται το προβλεπόμενο οχτάωρο και πενθήμερο, δεν πληρώνονται υπερωρίες και δεν υπάρχουν μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων (μάσκες και γυαλιά) σε μια περιοχή που αιωρούνται χώματα και τέφρες από τα παρακείμενα ορυχεία.

Παράλληλα, δεν υπάρχει ενημέρωση για τους κανόνες ασφαλείας καθώς, ενδεικτικά, σε ερώτηση εργαζομένου για το πρωτόκολλο σε περίπτωσης φωτιάς, η απάντηση είναι «τρέξε να σωθείς», ενώ δυσχερής και απομακρυσμένη είναι η πρόσβαση σε τουαλέτα, νερό και ανάπαυση.

Τέλος, όπως επισημαίνει η κ. Βέττα, οι υπεργολάβοι που έχουν αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου, προβαίνουν σε απειλές προς τους εργαζόμενους για να αποφύγουν τις καταγγελίες, ενώ πρόσφατα υπήρξε διακοπή σύμβασης εργαζομένων, καθώς θεωρήθηκαν ως υπαίτιοι για διαμαρτυρία προς την εργολαβική εταιρία.

Όπως προσθέτει η Βουλευτής, τα περιστατικά αυτά πρέπει να κινητοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να ελέγξουν και να σταματήσουν άμεσα την εργοδοτική αυθαιρεσία και καταπίεση.

Τέλος, στην ερώτηση υπενθυμίζεται ότι στην Ακρινή διαδραματίστηκε ένα επεισόδιο ακραίας παραπλάνησης, αδιαφορίας και αγνόησης της λαϊκής βούλησης καθώς η κυβέρνηση, παρά τα αντιθέτως υπεσχημένα, ναρκοθέτησε τη νομοθετημένη διάταξη για μετεγκατάσταση του οικισμού, ενάντια στην πλειοψηφική βούληση των πολιτών.

Ως εκ τούτου, ζητούνται όλα τα αποτελέσματα των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας στους τομείς κατασκευής Α.Π.Ε. στην Δυτική Μακεδονία, ενώ τίθενται τα κάτωθι ερωτήματα στην αρμόδια Υπουργό:

1.Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να ελεγχθούν οι καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στην κατασκευή Α.Π.Ε. στην περιοχή της Ακρινής αλλά και γενικότερα στην Δυτική Μακεδονία.;

2.Θα διερευνήσει άμεσα τις καταγγελίες για απομάκρυνση των διαμαρτυρόμενων εργαζομένων;

3.Θα διενεργηθούν έλεγχοι σε σχέση με την συμμόρφωση των εταιριών και των υπεργολάβων στα θέματα υγιεινής κι ασφάλειας στην εργασία;

Προηγούμενο άρθρο Επιχειρηματική Ανάκαμψη & Επιχειρηματική Εκκίνηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Τεχνικές προσαρμογές
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στο Δήμο Βελβεντού