Ειδήσεις

Μια δημιουργική ένωση των πόλεων της βόρειας Ελλάδας μέσα από το πρόγραμμα “Tale of X Cities”


Ένα νέο πρόγραμμα για Φορείς και κατοίκους της Βορείου Ελλάδας με πρωτοβουλία του GOETHE-INSTITUT THESSALONIKI, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης και την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

COMMON LAB: Κοινωνική καινοτομία μέσω της τέχνης

Ένα νέο δίκτυο πόλεων της Βορείου Ελλάδας γεννιέται με πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki, στο πλαίσιο του προγράμματος Common Lab, που υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της ArtBOX και σε συνεργασία με την ΔΕΘ-Helexpo, και το Ινστιτούτο Μετα-Βιομηχανικού Σχεδιασμού “Hyperwerk” (Βασιλεία).

Στόχος του προγράμματος “Tale of X Cities” είναι να φέρει πιο κοντά τόσο τους φορείς όσο και τους κατοίκους των πόλεων της Βορείου Ελλάδας. Στο κάλεσμα της νέας Διευθύντριας του Goethe-Institut Thessaloniki, Beate Koehler, ανταποκρίθηκαν ήδη 20 φορείς από 11 πόλεις.

Το “Tale of X Cities” περιλαμβάνει δύο φάσεις: ένα εργαστήριο — ανοιχτό σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των ειδικοτήτων — και ένα φεστιβάλ — στο οποίο θα παρουσιαστούν τα έργα που θα δημιουργηθούν από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Το εργαστήριο και το φεστιβάλ υλοποιούνται τόσο διαδικτυακά όσο και σε φυσικούς χώρους, λειτουργώντας ως πλατφόρμα για τη δημιουργία ενός δικτύου κοινοτήτων και φορέων της Βορείου Ελλάδας.

Το Εργαστήριο (3/03-19/05) εστιάζει σε θέματα που έχουν να κάνουν με την τοπική ιστορία, τις παραδόσεις και τα τρέχοντα ζητήματα και παρέχει εκπαίδευση στη χρήση των νέων μέσων τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας. Υλοποιείται από ομάδα ειδικών από διαφορετικούς τομείς (λογοτεχνία, δημοσιογραφία, κινηματογράφο, φωτογραφία, πολιτιστική διαχείριση) που παρέχουν θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις για την αφήγηση -μικρών και μεγάλων- ιστοριών με διαφορετικά μέσα. Πραγματοποιείται διαδικτυακά και προσφέρεται στο κοινό δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέσα από τη σχετική φόρμα που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του προγράμματος (www.commonlab.info) ως τις 26/02.

Το Φεστιβάλ (Ιούλιος 2021) παρουσιάζει τα έργα των συμμετεχόντων που θα προκύψουν μέσα από την από την εκπαιδευτική διαδικασία. Υλοποιείται διαδικτυακά, καθώς και σε φυσικό χώρο στις συμμετέχουσες πόλεις, ανάλογα με τις συνθήκες. Το Φεστιβάλ θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τους φορείς και τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο, και ανάλογα με το υλικό που θα προκύψει.

Ειδικοί Εργαστηρίου:

—Έλλη Χρυσίδου, Εικαστικός – Υπεύθυνη του Εργαστηρίου

— Σώτη Τριανταφύλλου, Συγγραφέας – Λέγοντας ιστορίες – Do’s & Dont’s

— Αννίτα Μορδεχάι, Δημοσιογράφος – Tips για μία Συνέντευξη

— Στέφανος Τσακίρης, Φωτογράφος – Βασικές αρχές φωτογραφίας

— Αντώνης Βαλλινδράς, Κινηματογραφιστής – Βασικές αρχές κινούμενης εικόνας

— Xρήστος Σαββίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής – Πώς κάνω ένα Φεστιβάλ;

Την γενική διεύθυνση του προγράμματος έχουν η Διευθύντρια του Goethe-Institut Thessaloniki, Beate Koehler, και ο υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος του Goethe-Institut Thessaloniki, Άρης Καλόγηρος. Την επιμέλεια του προγράμματος έχει η ομάδα της ArtBOX — ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Χρήστος Σαββίδης, η επιμελήτρια Λυδία Χατζηϊακώβου και ο θεωρητικός τέχνης Δρ. Σωτήρης Μπαχτσετζής.

Λεπτομέρειες Συμμετοχής στο Εργαστήριο:

— Ημερομηνίες: 3 Μαρτίου-19 Μαΐου

— Ημέρες και ώρες συναντήσεων: κάθε Τετάρτη, 18:00-19:30 (εκτός Μεγάλης Τετάρτης)

— Υλοποίηση μέσω zoom. Θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες και υποστήριξη στους συμμετέχοντες, προκειμένου να εξοικειωθούν με την χρήση της εφαρμογής.

— Δεν απαιτείται χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού για τη συμμετοχή και την παραγωγή των έργων.

— Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

— Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή ως τις 26/02 συμπληρώνοντας τη φόρμα που είναι διαθέσιμη εδώ: https://www.commonlab.info/how-to-participation-form.html.

— Σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλος αριθμός συμμετοχών, θα γίνει επιλογή με δυνατότητα συμμετοχής σε επόμενο κύκλο του εργαστηρίου.

To Common Lab είναι ένα πρόγραμμα του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX σε συνεργασία με την ΔΕΘ-HELEXPO, στο πλαίσιο του προγράμματος Πρωτοβουλιών Αριστείας 2020 του Goethe-Institut.

Περισσότερες πληροφορίες: ArtBOX, info@artbox.gr, 2310.22.46.26, www.commonlab.info

Προηγούμενο άρθρο Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου στην Πτολεμαΐδα
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στη Δυτική Μακεδονία