1821 Τοπικές και Διεθνείς όψεις της Επανάστασης – Κάθε Τετάρτη στις 7:30 μ.μ.


Tags |

Την Τετάρτη 7 Απριλίου, 7:30μ.μ. «Η συνεισφορά της Σιάτιστας στην πνευματική και πολιτική αφύπνιση του Ελληνισμού – Ο Νικόλαος Κασομούλης στους πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης»

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, τιμώντας τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, διοργανώνει έναν κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο «1821: Τοπικές και διεθνείς όψεις της Επανάστασης», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κάθε Τετάρτη στις 7:30 μ.μ., από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2021.

Στην τέταρτη ομιλία-συζήτηση, την Τετάρτη 7 Απριλίου, στις 7:30μ.μ. η κ. Θεοδώρα Λειψιστινού, φιλόλογος, συγγραφέας και πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας «Ελλήνιον» θα παρουσιάσει το θέμα:

«Η συνεισφορά της Σιάτιστας στην πνευματική και πολιτική αφύπνιση του Ελληνισμού. Ο Νικόλαος Κασομούλης στους πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης»

Η Σιάτιστα υπήρξε, στην περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, το «θερμοκήπιο» των ελληνικών γραμμάτων με μεγάλη διαβαλκανική και πανευρωπαϊκή εμβέλεια αλλά και το «ταμείο» των πνευματικών επιδόσεων σημαντικών λογίων. Κατά τους χαλεπούς εκείνους χρόνους, ανέδειξε πλείστους ανθρώπους των γραμμάτων και των επιστημών, οι οποίοι με τη δράση τους συνετέλεσαν στην πνευματική και πολιτική αφύπνιση και στην αναγέννηση του γένους.

Η πρώτη ελληνική τυπογραφία των Σιατιστινών Μαρκίδων Πούλιου σημάδεψε την ιστορία και, με το τολμηρό εθνικό της έργο, συνένωσε την ειδησεογραφική ενημέρωση με τον πολιτικό λόγο. Οι αδελφοί Μαρκίδες Πούλιου, ο Ζωσιμάς Ρούσης, ο Γεώργιος Παπαζώλης μπορούν να θεωρηθούν πρόδρομοι της επανάστασης. Αυτό το κλίμα των επαναστατικών ιδεών διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του λόγιου επαναστάτη από τη Σιάτιστα Νικόλαου Κασομούλη, ο οποίος διέθεσε τον εαυτό του στον αγώνα για τη λευτεριά.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η κ. Κυριακή Μαυροφυλλίδου, φιλόλογος και υποψήφια διδάκτωρ στην Ποντιακή Μορφολογία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Όσοι/ες ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε και να συμμετάσχετε στην ομιλίασυζήτηση, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://us04web.zoom.us/j/7141696789?pwd=dnVKUWdUZVowZVNmdmRKNnRiYW wwdz09