H πρόταση του Δήμου Κοζάνης για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συζήτησης κατά τη συνάντηση του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, Νίκο Παπαθανάση.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Ιουνίου, στο γραφείο του υπουργού στην Αθήνα, ο κ. Μαλούτας παρουσίασε το σύνολο της πρότασηςτου Δήμου Κοζάνης για τις ΣΔΙΤ. Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Κοζάνης «Η πρότασή μαςπεριλαμβάνειέργα που ενισχύουν το ρόλο του Δήμουως εκπαιδευτικού κέντρου, αλλά και ως εθνικού πυλώνα πράσινων τεχνολογιών και κυκλικής οικονομίας», με τον κ. Παπαθανάση να εκφράζει τη διάθεσή του για στήριξη σε έργα που σηματοδοτούν την αναπτυξιακή επιτάχυνση των περιοχών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα έργα που περιλαμβάνονται στην πρότασητου Δήμου Κοζάνης θα ενσωματώνουν τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ενώ θα αξιοποιούν τεχνολογίες ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.
Υπενθυμίζεται, ότι η πρόταση του Δήμου Κοζάνης για τις ΣΔΙΤ κινείται σε τρείς άξονες :
- Ανάπτυξή ενός Εθνικού Πόλου Καινοτομίας και Αειφορίας με έμφαση στις ενεργειακές εφαρμογές, στην παραγωγή και χρήση ΑΠΕ, στοχεύοντας στον επαναπροσδιορισμό του χαρακτήρα του Δήμου.
- Συμπλήρωση-ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών υποδομών
- Ενίσχυση των υποδομών αθλητισμού
Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει:
Το Βιοκλιματικό Πάρκο,
Το Κέντρο Διάδοσης Τεχνολογίας (ΚΔΤ),
Το Κτήριο Γειτονιάς,
Την ενεργειακή αναβάθμιση του Χώρου Στάθμευσης,
Την Ενεργειακή Κατασκήνωση,
Το Ζωντανό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας.
Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει :
Το Συγκρότημα ΕΠΑΛ,
Το ΙΕΚ,
Το Ειδικό Νηπιαγωγείο / Δημοτικό,
Το 14ο Νηπιαγωγείο,
Το 9ο Νηπιαγωγείο,
Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο / Λύκειο.
Ο τρίτος άξονας αφορά :
Το Κλειστό Γυμναστήριο στο 6ο Γυμνάσιο,
το Κλειστό Γυμναστήριο στο 3ο Λυκείου/ 4ο & 8ο Γυμνάσιο,
το Συγκρότημα κλειστής κολυμβητικής δεξαμενής στην ΖΕΠ.
Η πρόταση συνολικά παρουσιάζει υψηλό βαθμό ωριμότητας και ο προϋπολογισμός της αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, με βάση πραγματικά κόστη κατασκευής και όχι προϋπολογισμούς έργων δημοσίου.
Η δομή της προτεινόμενης Σύμπραξης θα έχει τη μορφή μη ανταποδοτικού έργου ΣΔΙΤ, δηλαδή το δημόσιο ουσιαστικά θα είναι αρμόδιο να καταβάλει τις ετήσιες πληρωμές στον ιδιωτικό φορέα με την ολοκλήρωση της κατασκευαστικής περιόδου. Παράλληλα όλη την περίοδο (27 έτη) της σύμβασης ΣΔΙΤ ο Δήμος Κοζάνης θα είναι ο αποκλειστικός φορέας λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων.